Varför skulle jag vilja att min webbplats syns på Googles sökresultat utan betalda annonser?
Vanliga sökresultaten kontra betalda annonser
Även om ni väljer att köra betalda annonser så är det aldrig dåligt för er webbplats att även synas i de vanliga obetalda sökresultaten(så kallade ‘organiska sökresultaten’). Betalda annonser kan i många fall vara lönsamma och bara för att vi kanske verkar ha en aningen mindre positiv inställning till dem så bör ni själv avgöra vad som är bäst för er.
Vanliga sökresultaten(organiska sökresultat)
- Alla sökresultaten som visas på en sökmotors resultatsida, som inte är annonser, kallas för ‘organiska sökresultat’ och medan de tar längre tid att få till, så är effekterna mycket mer stabila på längre sikt.
- Att synas högt upp i de organiska sökresultaten bygger trovärdighet eftersom det visar på att Google, med hjälp av sina algoritmer och med alla som använder Google, har bedömt att innehållet på er webbplats är så pass tillförlitligt och användbart att det förtjänar att visas där.
- Eftersom det inte kostar er något, hur mycket folk än klickar in sig på er webbplats, så har ni i princip en gratis stabil annonseringsplats på Google(och alla andra sökmotorer) dygnet runt.
- Dessutom är kvaliteten på dessa klick ofta bättre, d.v.s. att den som klickar in sig på er sida gör det med faktiskt intresse av och aktivt har sökt efter det ni har att erbjuda.
Betalda annonser
- Fördelen med betalda annonser är att de ofta visas högst uppe på Googles resultatsida(beroende på hur mycket ni betalar).
- En mindre nackdel är att det finns andra sökmotorer än Google som används i allt större utsträckning, såsom Bing, Yahoo, DuckDuckGo m.fl. Men ni kan självklart betala för att annonsera på dessa med.
- Annonserna har ingen påverkan på hur er webbplats i övrigt visas bland sökresultaten, varken på kort eller lång sikt. Detta innebär förstås att så fort ni inte betalar så slutar ni synas. Därför kan betalda annonser tyckas en kortsiktig lösning, men om ni har budgeten och viljan att stödja Googles närapå monopol genom att betala för att synas i deras sökresultat så passar det utmärkt att köra betalda annonser ad infinitum.(#sarkasm)
- Ni betalar varje gång någon klickar på er annons, vare sig det leder till ett köp av era varor/tjänster eller inte.
🧐 Hur bedömer då Google vilken plats min hemsida hamnar på bland de ‘organiska’ sökresultaten?
Google använder i huvudsak följande 5 faktorer för att avgöra hur sidor rankas bland sökresultaten:
- Vad som söks: Det första Google gör är att försöka slå fast vad någon faktiskt söker efter, alltså själva avsikten bakom frågan/orden som någon skrivit i sökfältet.
- Relevans: Sedan går Google igenom innehållet på sidan för att bedöma om det innehåller relevant information i förhållande till det som söks efter.
- Kvalitet: Google letar sedan efter signaler som indikerar om innehållet genomsyras av expertis, sakkunnighet och trovärdighet.
- Användbarhet: När det relevanta innehållet har identifierats försöker Google att prioritera de sidor som verkar ha det mest användbara innehållet. Bland sidor med likvärdigt innehåll vad gäller relevans och användbarhet så prioriterar Google de sidor med bäst ‘sidupplevelse’. Detta bedöms enligt faktorer såsom hur väl mobilanpassad sidan är, hur snabbt den laddar, dess tillgänglighet för funktionsvarierade och en rad andra faktorer (ni kan enkelt göra Googles egna utförliga test av vilken som helst av era sidor på denna länk: https://pagespeed.web.dev/).
- Sammanhang: För ‘lokala’ verksamheter är det dessutom viktigt att ha i åtanke att Google även tar platsen där sökningen görs ifrån i beräkningen. Den individuella ‘sökarens’ sökhistorik och sökinställningar påverkar också resultaten men dessa faktorer är såklart utanför er kontroll.
🤔 Hur kan jag få min webbplats att visas högre upp bland sökresultaten?
Relevant, pålitligt, användbart och lättillgängligt innehåll!
För att visas så högt upp bland de ‘organiska’ sökresultaten som möjligt använder man sig av en process som kallas ‘SEO’(Search Engine Optimisation(alltså sökmotoroptimering)). Kort och gott innebär SEO att man gör det så tydligt som möjligt för sökmotorer såsom Google att innehållet på ens webbplats är relevant, pålitligt, användbart och lättillgängligt.
Google försöker alltid att länka direkt till den sida på en webbplats som är mest relevant för det som en person för tillfället söker. Därför gör ni klokt i att i så stor utsträckning som möjligt ha klart för er vad varje sida på er webbplats har för ändamål, d.v.s:
- Vilken eller vilka frågor sidan besvarar, gärna med en tydlig huvudfråga som behandlas så uttömmande som möjligt.
- Vad ni helst vill få besökaren att göra på respektive sida (läsa innehållet? köpa något? ta kontakt? titta på bilder/videoklipp? länka till från blogg eller dela på sociala medier? etc. etc.)
👑 Innehållet är viktigaste faktorn
Som sagt, i det långa loppet vinner alltid sidor med innehåll som verkligen är relevant, pålitligt, användbart och lättillgängligt.
🥳 Externa länkar (länkar från andra webbplatser till sidor på er webbplats)
Interna länkar är silver, men länkar från andra webbplatser(så kallade ‘externa länkar’) är guld. Men endast om det görs på rätt sätt, om ni använder fel sorts knep kan er sida till och med bli ‘bestraffad’ och helt tas bort från alla sökresultat!
😘 Rätt metoder för externa länkar
- Kvaliten: Det absolut viktigaste är kvaliteten på webbplatsen som länken kommer ifrån.
- Sammanhanget: Länken till er sida bör vara i en text med innehåll som är relevant till den sida på er webbplats som den länkar till.
- Länktexten: På samma sätt som för interna länkar är själva texten på länken av vikt. Detta är förstås svårt att styra eftersom den kommer från någon annans webbplats.
😡 Metoder för externa länkar som bör undvikas:
- Spamlänkar: Länkar från webbplatser med dåligt rykte, som oftast även tar betalt för att länka till er webbplats. Google är mycket smartare idag än för 10 år sedan och upptäcker enkelt om fula knep används och stämplas en sådan sida som ‘spam’ så påverkas alla webbplatser som på något sätt associeras med den.
- Omotiverade länkar: Länkar från sidor med innehåll utan relevans till informationen på den av era sidor som länken pekar till.
🤓 Interna länkar (länkar sidor emellan inom er egna webbplats)
Länka till sidor med relevant information från andra sidor på er webbplats (så kallade ‘interna länkar’), men gör det rätt:
- Sammanhanget: Länken ska naturligt förekomma i ett sammanhang, vare sig text eller bild, som är relevant till sidan länken pekar till.
- Länktexten: Se till att själva texten på länken är så explicit som möjligt, den klassiska ‘Läs mer’ länken är intetsägande för Google, men även funktionsvarierade som t.ex. använder skärmläsare, skriv hellre ‘Läs mer om olika sätt att flå en katt‘.
😕 Hur viktig är er förstasida(hem) på er webbplats?
Första sidan kan ses som ett skyltfönster online för er verksamhet och bör tydligt representera och ge en lättöverskådlig överblick över verksamheten ni bedriver.
Observera dock att Google alltid i första hand länkar till de specifika sidor på en webbplats som är de mest relevanta för en sökning, detta kan förstås vara första sidan men endast om den fyller just det kriteriet.
För dig som vill veta mer och dig som inte vill veta mer
För dig, som oss, vill nörda ner dig i ämnet
Information:
Läs mer ingående om hur Google bedömer en sidas placering i sökresultaten:
Verktyg:
Testa vilken sida som helst på er webbplats och se vad Google har att säga om ‘sidupplevelsen’:
Googles kostnadsfria tjänst för att hålla koll på, upprätthålla och felsöka er webbplats placering i Googles sökresultat:
För dig som INTE vill nörda ner dig i ämnet
Kontakta oss på big@bigturista.com omgående 🤩, detta är en stor del av vårt jobb och vi hjälper gärna er!